Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 746
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Березень » 5 » Неділя сиропусна
20:07
Неділя сиропусна
Неділя сиропусна

Все на світі псується: псується автомобіль, годинник, телевізор, будинок, одяг, одним словом, все псується і тому кожна річ потребує віднови, ремонту. Псується наше здоров’я і ми мусимо приймати ліки, а не раз треба навіть піддатись болючій операції. Псується наша пам’ять так, що ми забуваємо багато речей. Найсумніша справа в тому, що псується також і наша душа. Бо з дня на день ми зайняті дочасними справами, родинними клопотами і серед тих занять ми забуваємо про безсмертну душу, про вічність, про Бога і тому наше християнське життя не завжди виглядає так, як цього вимагає від нас Ісус Христос. Серед щоденних турбот ми втрачаємо дух молитви і ми не є такими, якими бажає нас бачити наш Небесний Отець. Тому наша душа час від часу потребує «перевірки», щоб піднятися вгору, до Бога і відновитися. Час Великого Посту дає нам знамениту нагоду відновити свою душу.

У перших віках християнства час Великого Посту був часом приготування до Святої Тайни Хрещення. Під час посту чоловіки, жінки, хлопці і дівчата, сходилися на науки релігії – катехизму. Єпископ або священик, або диякон пояснював основні правди віри тим, що приготовлялися до хрещення, а у Велику суботу або котрогось дня світлого тижня вони приймали Тайну Святого Хрещення. Тому саме в нашому обряді у Велику суботу, на Великдень і цілий Світлий тиждень на Літургії замість «Святий Боже», співаємо «Ви, що в Христа хрестилися, у Христа зодягнулися».

А яка ж ціль Великого Посту для нас, теперішніх християн? Як ми повинні провести цей святий час? Під час святого посту ми повинні перевірити себе, чи ми справді є ревними християнами. Святий Павло навчає: «Всі бо ви, що в Христа хрестилися, у Христа зодягнулися». Одягнутися в Христа, значить жити так, як Христос цього бажає, любити те, що Христос любить, уникати того, що Христові не подобається! Одягнутися в Христа, значить бути немов фотографією, портретом Христа-Богочоловіка.

Час посту дає нам нагоду задуматися над станом нашої душі і якщо ми в чомусь занедбалися, треба нам відновитися. Занедбалися ми в молитві – відновімся! Провиняємося в розмові – відновімся! Не живемо ми в мирі з ближніми – відновімся! Відчужилися ми від Святих Тайн – відновімся! Якщо чуємо докір совісті, що з нами не все в порядку – відновімся! В посланні до Ефесян апостол Павло закликає: «Прокиньсь, о сплячий, і встань із мертвих, а Христос освітить тебе!» Відновімо свою душу з любові до Ісуса Христа, який полюбив нас і видав себе за нас.

Один священик на уроці релігії розповідав дітям про те, як апостол Юда зрадив Ісуса Христа і як вороги засудили Ісуса на смерть, а Юда відібрав собі життя – повісився на дереві. Діти уважно слухали оповідання, а один хлопець підніс руку і мовив: «Прошу Отця! Якби я зрадив Ісуса Христа так, як Юда, я не відібрав би собі життя, але я би повісився». Діти аж закричали: «Що ти таке говориш? Ти би повісився?» Тоді хлопець спокійно промовив: «Не кричіть на мене, бо я ще не закінчив! Я ніколи не зрадив би Ісуса Христа так, як Юда, але якби таке сталося, я зі сльозами на очах прибіг би до Ісуса і руками повісився би на його святу шию. Я вірю, що Ісус простив би мені». В класі настала хвилинка мовчання і тоді священик промовив: «Обняти Ісуса Христа і з розкаяним серцем повіситися на його шию – це щирий жаль і Христос простив би Юді, якби він наблизився до нього із щирим жалем».

Подібно і ми маємо поступати під час Великого Посту. Треба споглядати на розп’ятого Ісуса Христа, який терпів з любові до нас і віддав своє життя за наші душі. Під час посту ми співаємо зворушливу пісню: «Під хрест Твій стаю, Спасителю мій милий, і молю Тебе: о, дай же мені, за гріхи жаль щирий».

Використаймо час посту для наших душ! Читаймо побожні книжки, релігійні часописи! Молімося більше в цьому пості! Берімо участь у церковних богослужіннях! Думаймо про Христа, розп’ятого на хресті! Він терпів і помер на хресті, щоб ми жили. «Поверніться до мене всім серцем вашим, у пості, в плачі й у жалі», – закликає Господь устами пророка. До нас відносяться слова апостола Павла: «Ось тепер – час сприятливий, ось тепер – день спасіння». Амінь.
Переглядів: 1181 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 0.0/0
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Пошук
Наші партнери
  • Архієпархіальне Управління
  • Парафія Кирила і Методія
  • Радіо "Дзвони"
  • RISU


  • Система Orphus
    Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
    Copyright Roman Boyarskyy © 2024 Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz