Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 746
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Лютий » 26 » Неділя М’ясопусна
22:23
Неділя М’ясопусна

Проповідь на м'''''/ясопусну неділю


Свята Церква, готуючи вірних до Великого посту, намагається пригадати всім нам певні дороговкази, добрі діла та інші побожні практики. Зовсім недавно ми чули в недільній Євангелії історію Закхея, який будучи поважним керівником і головою над митарями, перемінив своє життя одним лише бажанням – побачити Господа.

Іншим прикладом була притча про Митаря і Фарисея, де Христос засуджує пусте вихваляння, марний піст та життя на показ. І водночас Ісус звертає увагу на просту молитву людини, яка щиро кається і хоче прощення гріхів.

Притчу про Блудного сина, яку ми переживали минулої неділі, Ісус розповів для того, щоби показати Велике милосердя Бога до людини, яка навертається до Свого Творця.

Сьогоднішня неділя називається неділею М’ясопусною, або ще по-іншому – неділею про Страшний Суд. М’ясопусна неділя – це вже останній день перед Великим постом, у якому ще дозволено їсти м’ясо. Звідси й назва цієї неділі – м’ясопуст, що значить відпущення, покинення м’яса. Але, звичайно, тут малися на увазі ті часи, коли перші християни дотримувалися посту дуже строго.
Неділя про Страшний Суд – це друга назва, бо цього дня читається святе Євангеліє, в якому Ісус Христос говорить про Страшний Суд та про вічну нагороду для праведних і вічну кару для грішних. Ісус сьогодні не бажає нас залякати, стривожити, Він всіляко бажає збудити кожну людину зі сну, в який впадає особа, коли не хоче жити, як велить Христос.

Світ не стоїть на місці. Життя пов’язане з часом, який невпинно минає. Кожна людина є свідома того, що прийде час, коли треба буде скласти звіт за своє перебування на землі. І настане незабаром час, коли прийде Син Чоловічий у всій своїй славі, для того, щоби зібрати на суд всіх людей, які жили у всі часи на всій планеті.

Один місіонер, який прожив у Японії багато років, і відомий співак, що пробув там тільки два тижні, поверталися у Європу одним літаком. Після вдалої посадки у аеропорті, місіонер побачив великий натовп прихильників співака, які вітали його радісним криком… «Господи, я нічого не розумію, – прошепотів місіонер. – Я пожертвував 42 роки для Японії, а він пробув тільки два тижні, і тисячі людей вітають його з поверненням додому – мене ж ніхто не зустрічає».  Господь відповів: «Сину, та ж ти ще не повернувся до свого дому».

Дуже часто нам здається, що наші добрі діла залишаються непомітними, однак Господь збирає наш скарб на Небі.

«Бог є справедливий суддя, який за добро нагороджує, а за зло - карає», – так звучить друга правда віри. Нагорода за добро – «Прийдіть, благословенні Отця Мого, візьміть у спадщину Царство, що було приготоване вам від створення світу».

Що маємо робити, щоб почути від Господа ці слова? Зовсім не багато: голодного нагодувати, спраглого напоїти, чужинця прийняти, хворого відвідати, одягнути нагого – бути милостивим та уважним до свого ближнього.

Розуміння сьогоднішньої євангельської науки дуже важливе. Наш ближній стає для нас дорогою до здобуття Неба. А це, напевно, покажуть наші діла, слова і думки.

Цією притчею Ісус Христос вчить нас, що добро і зло не будуть існувати разом вічно. Прийде час, коли Син Божий відокремить зло від добра, праведників від грішників. Це означає, що існуючий у світі порядок речей не буде вічним.

Хочеш, щоб Син Людський на Страшному Суді поставив тебе праворуч, – кайся у своїх гріхах, відкрий Богу двері свого серця, щоб Дух Святий очистив його від гріха, і тоді май надію, що Господь дарує тобі вічне блаженне життя. І твоя надія не посоромить тебе на Страшному Суді.

Якщо хтось не вірить у Страшний Суд і думає, що його не буде, він глибоко помиляється. Суд Божий відбудеться незалежно від того, вірять у нього люди чи не вірять. Як незнання закону у земному житті не звільняє злочинця від покарання, так і невіра у Суд Божий не означає, що ця невіруюча людина не отримає за своїми злими вчинками. Перед всесвітнім потопом люди теж не вірили Ною, що буде потоп. Але потоп прийшов у свій час, і гріховне людство загинуло. Так само і з містами Содомом і Гоморрою.

Для невіруючих злих, і грішних людей Суд Божий дійсно буде страшним, а для праведників і для грішників, які покаялися у своїх гріхах, Суд Божий буде радісним, бо звільнить їх від будь-яких страждань і введе у вічне блаженне життя.

Немає у світі людини, яка не мала б нагоди чинити добро. Кожного дня є можливість робити діла милосердя, допомагати бідним, потішати хворих. Не втрачаймо жодної нагоди вчинити Богові радість і стати в помочі, бо ж щойно чули Його Слово: «Усе, що Ви зробили одному з моїх братів найменших, ви мені зробили». Робімо людям добрі діла і тим виконаємо заповіді Христа і отримаємо вічну нагороду – Небо. Амінь.
Переглядів: 3724 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 5.0/2
Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Пошук
Наші партнери
  • Архієпархіальне Управління
  • Парафія Кирила і Методія
  • Радіо "Дзвони"
  • RISU


  • Система Orphus
    Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
    Copyright Roman Boyarskyy © 2024 Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz