Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 746
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Лютий » 13 » Неділя Митаря і Фарисея
22:30
Неділя Митаря і Фарисея
Неділя митаря і фарисея

Каже Христос, два чоловіки зайшли в храм помолитися: один фарисей, а другий митар. Фарисей в людських очах був праведною людиною, а митаря вважали всі за великого грішники. Фарисей заходить ніби без гріха, а виходить грішним і неоправданим. Митар заходить з гріхами, а виходить без гріха і виправданий. Що ж вони таке вчинили в храмі, що так змінило стан їхніх душ? Каже Христос: молилися. Невже ж це можливе, щоб молитва, яка має освячувати людину перед Богом, стала такою згубною для фарисея? Видно, що так, коли гордий фарисей виходить із храму грішним. Щоб взнати причину не оправдання фарисея, мусимо вникнути в суть молитви і подивитись на поведінку фарисея. Які ж мала хиби молитва фарисея? По-перше, фарисей поводиться гордо, чванькувато, по-друге, засуджує інших, каже – я не такий, як інші люди: грабіжники, чужоложники, або як цей митар; по-третє, вважає себе самодостатньою людиною, забувши, що добре зроблене діло є благодаттю Божою.

А тепер послухаймо, що каже нам свята Євангелія про митаря. А митар, стоячи здалека, не смів і очей звести до неба, тільки бив себе в груди кажучи: «Боже милостивий, будь мені, грішному!» Митар є свідомий, що багато зробив гріхів, своїх ближніх не засуджує, а в жалю із покорою просить Бога, щоб простив йому гріхи. Ось тому і митар вийшов з храму оправданим. Як бачимо, що не завжди ми є такими у Божих очах, як про нас думають люди. Господь серцевидець, дивиться на внутрішній стан людини, а людина дає оцінку за зовнішніми ознаками.

Тепер перейдемо від притчі до нашого особистого життя. Насамперед цікавить питання: чи завжди у неділю і свята беремо участь у святій літургії, як наказує друга церковна заповідь? Чому саме поставлено це запитання? Тому, що багато людей вважають, що вдома можна так само помолитися. Але молитва вдома і молитва в церкві – це абсолютно різні речі. Молитва вдома є також доброю справою, що єднає нас з Богом. Молитва в церкві є більш особливою, тому що вона возноситься від всього собору людей, в числі яких є набагато щирих і чистих сердець, які заносять молитву до Бога. Ось тому не варто залишати церковні молитви. Тому, що храм Божий є домом для молитви і жертвоприношення. «Дім Мій буде домом молитви», – говорить Господь. Однак присутність людини у храмі ще не робить її праведною, святою. Вернімся ще раз до притчі, фарисей вернувся з храму не оправданим. У нинішньому часі хоча і немає фарисейської секти, але і тепер є, так звані «фарисеї». Де їх буває найбільше всього? На превеликий жаль – у храмі. Вони приходять до церкви тільки на те, щоб на них подивилися люди, звернули увагу на їхнє вбрання, найновішу моду. Чи немає у церкві таких, що цілу Службу Божу розмовляють, часто розглядаються на всі боки, навіть можуть собі дозволити думати про грішні справи, тільки не про молитву? А як вийдуть з церкви, то точнісінько скажуть, хто був в якій хустці, хто скільки кинув на тацу, а що говорив священик на проповіді, цього вони вам не скажуть. Нарешті згадаймо, чого я прийшов до храму. «Чи шукати скалку в оці брата свого, а колоди у власному очі недобачаю? Лицеміре! Вийми спершу із свого ока колоду, а тоді побачиш, як вийняти з ока брата твого скалку» (Мт. 7. 3.) Чи лицемірить людина, чи ні, найкраще видно з її поведінки. Дерево пізнається по плодах, а людина по розмові і поведінці. Гордий тип людини для християнина протирічить його гідності. «Хто гордому товариш, той до нього уподібниться» (Сир. 13. 1.) «Якщо чорт хоче кого кинути в пекло, то зачинає від гордости зводити його» (св. Бонавентура). «Гордість - це дорога до пекла» (св. Григорій Богослов). Які засоби проти гріха гордости?

Один подвижник, щоб протистояти напастям диявола, на стіні своєї келії написав такі слова: покора, послух, любов і інші чесноти. З того часу, як тільки ним опановував дух гордині, вивищення, він підходив до стіни келії і читав написані слова, сам говорив до себе: «Допоки ти не набудеш тих чеснот, до тих пір ти далекий будеш від Бога».

Однією а підвалин духовного життя християнина це є покора. Покора – дорога до неба (св. Григорій). Найкращий приклад покори подає нам Ісус Христос він понизив себе, ставши слухняним аж до смерті, смерті ж – хресної (до Филип’ян 2.8.) Я служив Господеві за всякою покорою – каже ап. Павло. Бо не вистачає упокоритися десь-колись, або про людське око. Покірними маємо бути в слові, ділі, в поживі й одежі.

У житті святих читаємо про великого в подвигах слуги Божого Пімена. З молодих літ посвятився він цілковито на службу Богові. Незабаром рознеслася слава чеснот про святого Пімена. Люди стали горнутися до лаври, щоби побачити цього святого. Св. Пімен не тільки не вийшов на прохання князя цього краю, навіть не вийшов до рідної матері. В глибокій своїй покорі вважав себе за великого грішного чоловіка, котрий може легко впасти у гріх гордості.

Святий пустельник Антоній розповів раз своїм братам монахам, що він під час однієї гарячої молитви бачив, як на цілій землі були розставлені сіті злого духа. І коли він важко зітхнув та й сказав собі: «Хто ж може з них вирватися». Він почув голос, який промовив: «Одна покора. Антонію, ніяка сіть не в силі її спіймати». Святий Бонавентура так навчає, що чим менша риба, тим легше може звільнитись із сіті на волю. Подібно й покірна людина скоріше зможе втекти перед сітями злого духа. Чим нижче стоїмо, тим менша небезпека, що ми впадемо та зробимо собі шкоду.

Брама небесна є вузькою і лише покірні можуть ввійти нею (св. Вернордир). Не молімся як той фарисей, бо гордість і обмова нівечать і найкращі наші діла перед Богом. Радше будьмо свідомі своїх гріхів, помилок і наслідуймо в молитві покірного митаря, а молитва покірного завжди подобається Богові і буде вислухана. Амінь.
Переглядів: 3288 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 3.0/2
Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Пошук
Наші партнери
  • Архієпархіальне Управління
  • Парафія Кирила і Методія
  • Радіо "Дзвони"
  • RISU


  • Система Orphus
    Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
    Copyright Roman Boyarskyy © 2024 Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz