Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 746
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2010 » Листопад » 19 » Собор Архистратига Михаїла
00:00
Собор Архистратига Михаїла
Проповідь на свято Собор Архистратига Михаїла
та всіх безтілесних сил


Слава Ісусу Христу!

Щодня ми вшановуємо пам’ять якогось святого. Адже святі – це ті люди, що жили на землі, вірили в Ісуса Христа і його науку, виконували Божі заповіді, і таким чином осягнули головну ціль нашого життя – Небо. А сьогодні свято особливе, воно відрізняється від усіх інших. Його незвичайність у тому, що ми вшановуємо пам’ять не святих-людей, а ангелів: святого Архистратига Михаїла та усіх безтілесних сил.


У Символі Віри ми промовляємо такі слова: «Вірую в єдиного Бога Отця, вседержителя, творця неба і землі, всього видимого і невидимого»... Так ми визнаємо існування «невидимого світу», представниками якого є ангели.

На жаль, віддавна знаходилися люди, які не вірили в існування невидимого світу, а зокрема й ангелів. Для прикладу секта Садукеїв твердила, що нема ні воскресіння, ні ангела, ні духа – тепер їх можна було б назвати матеріалістами. Мабуть, і в наші час є такі люди, яким важко повірити, що Ангели насправді існують.

Для нас, християн, головним джерелом віри є Святе Письмо – Слово Боже. Саме звідти ми довідуємося про існування ангелів. У Святому Письмі аж 308 разів згадується слово Ангел. Відомо, що саме через ангелів Господь часто здійснював свої задуми.

Головне завдання Ангелів у Небі – служити Господу Богу та прославляти Його. Слово «Ангел» грецьке і означає: «посланець», «вістун». Тож Ангели – це Божі посланці, вістуни. Про їхню роль, як посланців Божих наведено багато прикладів у Старому й Новому Завіті.

Пророк Ісая бачив у видінні, як Серафими в небі співали: «Свят, свят, свят Господь сил: вся земля повна його слави» (Іс. 63). Під час Літургії священик молиться: «Владико Господи Боже наш, що установив на небі чини і воїнства Ангелів і Архангелів на служіння Твоєї слави...».

Що до людей Ангели з волі Божої – опікуни й хоронителі. У 90 Псалмі є такі слова: «Бо Ангелам своїм Він повелить про тебе, щоб берегли тебе на всіх твоїх дорогах)) (Пс. 90.11).

Ангелів, завданням яких є охороняти людей, називаємо Ангелами-Хоронителями. Святі Отці Церкви вчать, що кожна людина має свого Ангела-Хоронителя. У прохальній ектенії Святої Літургії просимо в Бога про Ангела-Опікуна: «Ангела миру, вірного наставника, хоронителя душ і тілес наших у Господа просім».

Святі Отці навчають, що не тільки кожна людина, але й кожна громада, Церква й народ мають свого Ангела-Хоронителя.

Один чоловік проходив військову службу в Афганістані. І повернувшись додому, він розповів
про такий випадок.

Під час нічного бою їх загін оточили душмани. Їх було дуже багато. Більша частина наших воїнів загинула. І ось, коли стало зрозуміло, що ті, хто залишились, загинуть, або попадуть у полон, Олександр випустив із рук зброю, клякнув і почав молитися. Він пригадав, як батьки вчили його молитися. Взивав до Господа і Божої Матері. І раптом він побачив як з неба опустився світлий ангел та прикрив його своїм крилом.

Він продовжував молитися, а душмани наступали і... проходили повз нього, ніби не помічаючи. Кулі пролітали мимо, ніби його там і не було. А він зі сльозами на очах, ще цілком не розуміючи, що відбулося, дякував Богові за Його милосердя, дякував за свій порятунок. Пізніше він щасливо дістався до своєї частини.

Яким було його здивування, коли, повернувшись додому і розповівши про цей випадок, він довідався, що того дня його мама прокинулась раптово вночі з відчуттям незрозумілої тривоги у серці та з великим бажанням помолитися за сина. Молилася довго, а коли у серце знову повернувся спокій, лягла спати. Крім цього, його батьки, як люди віруючі, щонеділі давали за здоров'я сина на Літургію.

Дорогі в Христі браття і сестри! Празник святого Архангела Михаїла та інших святих ангелів відкриває велике значення Ангелів для нашого спасіння. Ми знаємо і віримо у те, що кожен має свого Ангела-Хоронителя. Усе наше життя, кожної хвилини й на кожному місці він з волі Божої над нами чуває, охороняє нас, дає нам добрі думки, перестерігає перед гріхом, заступається за нас перед Богом. Наш Ангел-Хоронитель – це наш вірний провідник до Неба, помічник у спокусах, товариш у хвилині смерті. Він – свідок усіх наших думок, слів і вчинків.
Лише колись у вічності ми побачимо, як Ангел-Хоронитель опікувався нами та наскільки маємо йому за це дякувати. Тому наш обов’язок щодо святих Ангелів – вшановувати, славити та кожного дня дякувати їм за поміч та опіку. Амінь.

Слава Ісусу Христу!
Переглядів: 4312 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 3.0/2
Календар
«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Пошук
Наші партнери
  • Архієпархіальне Управління
  • Парафія Кирила і Методія
  • Радіо "Дзвони"
  • RISU


  • Система Orphus
    Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
    Copyright Roman Boyarskyy © 2024 Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz