Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 746
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2010 » Листопад » 8 » Празник Дмитрія Мироточця
00:08
Празник Дмитрія Мироточця
Проповідь на празник
святого великомученика Дмитрія Мироточця

Слава Ісусу Христу!

Дорогі брати і сестри! Свята Церква сьогодні вшановує пам’ять святого великомученика Дмитрія. Як багато часу минуло відколи християнський світ відзначає свято святого великомученика Дмитрія і кожен із нас задумується, чому це свято набрало такої святості серед віруючого люду.

Ісус Христос не один раз нагадував своїм учням, що вони будуть переслідувані і багато з них приймуть мученицьку смерть. Так сталось і в місті Солунь за імператора Максиміяна. В цьому місті проживав святий Дмитрій, який маючи велику і блискавичну кар’єру військового начальника, свідомо прийняв мученику смерть, боронивши віру в Ісуса Христа.

Вихований в побожній сім’ї, він зрікається цієї високої посади воєначальника і йде дорогою Христа і закликає інших бути вірним Христу.

Християнство набирало широкого розповсюдження, і тоді Римська імперія всіма силами старалася придушити християнську віру. Батьки Дмитрія таємно в домашній каплиці молилися до Бога і тим самим навчили молодого юнака вірити в Христа, Який страждав за гріхи всього світу.

Отже, святий Дмитрій укріплявся у вірі, був мужнім і відважним, ласкавим і доброзичливим вісником християнського духу, святості і чистоти. По смерті його батька, імператор Максиміян призначає святого Дмитрія на пост воєначальника. Тут він відкрито визнає Христову віру і ніякі укази, видані імператором, не зламали святого Дмитрія у вірі. Мешканці Солунь дуже любили і поважали Дмитрія за його мудрість і справедливість. Було донесено імператорові про те, що святий Дмитрій відкрито голосить віру в Бога, і тоді імператор, повертаючись з військового походу, відвідав місто Солунь, де насправді переконався, що Дмитрій є істинно християнином.

Дмитрій був готовий до такої зустрічі з імператором. Спочатку імператор переконував Дмитрія змінити віру, але він сказав: «Я – християнин». За це був вкинутий до в’язниці і скоро на площі відбулася дія знищення святого Дмитрія. Це був видовищний поєдинок між силачем Лієм і тими, хто твердо підтримували віру в Христа. Силач Лій кидав їх на гостряки списів, і ті мученичо помирали. Тоді на двобій з Лієм вийшов побожний юнак Нестор, вірний учень Дмитрія, який благословив його на цей нерівний бій: «Ти, Несторе, подолаєш Лія, але сам помреш мученицькою смертю».

Силою Божою Нестор подолав Лія, якого скинув на вістря списа. За це імператор звелів Нестору відрубати голову, а святого Дмитрія наказав заколоти списами.

Святий Дмитрій в той час усердно молився і просив Господа, щоб допоміг йому терпеливо перенести цю мученицьку смерть. Тіло святого великомученика Дмитрія було поховано в місті Солуні (сучасна назва Салоніки).

Духовною красою і високою праведністю проходило все життя святого великомученика Дмитрія. Як давно це було, але кожний із нас відкриває перед собою це праведне і сміливе життя святого великомученика Дмитрія, що надихає нас на церковні подвиги віри і святості. Солунські християни усердною молитвою шанують пам’ять свого захисника, бо він не один раз допомагав своєму місту, рятуючи від іноземних загарбників, наводив жах на вороже військо.

Святий апостол Павло, проповідуючи християнство, всього себе віддавав на служіння людям. Він писав: «Я всім поневолив себе, щоб найбільше придбати» (ІКор. 9.19). «Для всіх я став усім, щоб спасти принаймні деяких» (ІКор. 9.22).

Хай злинуть праведні й достойні Бога на височінь Небесну у невідомій славі, щоб бачити Небесного Отця, як побачив святий великомученик Дмитрій, віддаючи своє життя заради Христа.

Святкуючи сьогодні пам’ять святого великомученик Дмитрія, звертаймося до нього по допомогу, щоб за його молитвами Господь зміцнив нашу віру. Бо цей праведник добрим подвигом подвизався, і Господь увінчав його вінцем небесної слави. Амінь.

Слава Ісусу Христу!
Переглядів: 2830 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 0.0/0
Календар
«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Пошук
Наші партнери
  • Архієпархіальне Управління
  • Парафія Кирила і Методія
  • Радіо "Дзвони"
  • RISU


  • Система Orphus
    Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
    Copyright Roman Boyarskyy © 2024 Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz