Меню сайту
Категорії розділу
Новини Парафії [87] Церковні свята [64] Новини УГКЦ [138] Різне [44]
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 746
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2012 » Липень » 3 » «Ми будемо просити Бога, щоб наш Парламент у жодному разі не прийняв закону проти української мови», - Глава УГКЦ
10:43
«Ми будемо просити Бога, щоб наш Парламент у жодному разі не прийняв закону проти української мови», - Глава УГКЦ

«Так ставалося, що нашу мову завжди обмежували, зобороняли і зневажали, як і Церкву. У нас намагалися вкрасти дорогоцінний дар віри, який передається його культурою та мовою. Цього тижня ми будемо просити Господа Бога, щоб наш Парламент у жодному разі не прийняв закону проти української мови», - про це сказав Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ під час проповіді 1 липня 2012 року, у неділю Всіх святих українського народу, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.

Крім того, під час Літургії Глава УГКЦ  привітав гостей столиці, які приїхали з країн Європи, щоб пережити «особливу подію в нашому місті». Він звернувся до іноземців італійською мовою, оскільки у фіналі Чемпіонату ЄВРО-2012 грали Італія та Іспанія.

Першоієрарх Церкви сказав про те, що Церква, відзначаючи пам’ять Усіх святих українського народу, тобто «всіх тих, що були свідками, носіями та героями віри», згадує початки християнства в Україні. «Змінюються сторінки історії, правителі, ідеології, але вічною і найбільшою цінністю нашого народу є Христова віра, яка дає нам можливість сьогодні бути живими учасниками Таїнственної трапези, якою є Божественна Літургія», - зауважив промовець. Він підкреслив, що віра - це здатність людини долати всі обмеження: етнічні, культурні, релігійні - і знайти єдиного живого Бога.

«Просімо Господа Бога, щоб на нашій рідній землі ми ніколи не були людьми вторинної якості, щоб тут ми могли на повну розвиватися у своїй мові та культурі та були гідні того спадку, який вистраждали всі святі українського народу», - завершив Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ.

Варто заначити, що в травні 2012 року представники Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій, до якої входять і очільники УГКЦ, закликали народних депутатів не вносити на розгляд Парламенту законопроект "Про засади державної мовної політики". Зокрема про це йдеться у листі до Голови Верховної Ради Володимира Литвина і народних депутатів, підписаному черговим головуючим у ВРЦ, Главою УГКЦ Святославом (Шевчуком). «Прикро, що предметом політичних маніпуляцій стають такі святі для державної самобутності й стабільності речі, як мова, історія та релігія", – зазначено в документі. Головуючий у ВРЦіРО закликав спікера Парламенту та народних депутатів "не вносити на розгляд у сесійній залі Верховної Ради України вищезазначені законопроекти з огляду на їхню загрозу суспільному мирові та злагоді, загрозу культурі й самобутності українського народу та, навіть, самому існуванню української держави". До цього листа також було додано звернення Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій до українського народу щодо функціонування мов та загроз сепаратизму від 24 липня 2006 року. Під зверненням 2006 року підписалися: Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет, Предстоятель УПЦ МП Митрополит Володимир, Верховний Архиєпископ УГКЦ Любомир (Гузар).

 

Департамент інформації УГКЦ

Категорія: Новини УГКЦ | Переглядів: 426 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Пошук
Наші партнери
  • Архієпархіальне Управління
  • Парафія Кирила і Методія
  • Радіо "Дзвони"
  • RISU


  • Система Orphus
    Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
    Copyright Roman Boyarskyy © 2024 Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz