Меню сайту
Категорії розділу
Новини Парафії [87] Церковні свята [64] Новини УГКЦ [138] Різне [44]
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 746
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2011 » Серпень » 14 » Успенський піст
21:27
Успенський піст
14 серпня починається Успенський піст. Це  найкоротший з усіх постів, він триває всього два тижні і закінчується  святом Успіння Божої Матері.

Успенський піст вже вважається осіннім, і, дійсно - він відкриває врата нової пори року, завершуючи  церковний рік: 14 вересня за новим стилем - церковне новоліття.

Успенський піст - єдиний, присвячений Богородиці: він починається за два тижні до свята Успіння Пресвятої Богородиці. Цей піст майже такий же суворий, як і Великий піст: риба дозволяється тільки в Свято Преображення Господнього.

За церковними переказами  Богородиця дізналася про час свого переходу з цього світу, вона готувалася до цього переходу постом і посиленою молитвою, хоча вона й не потребувала очищення душі або виправлення - все її життя було зразком святості і жертовності. Християни постять і наслідуючи подвигу Пресвятої Богородиці, бажаючи хоча б частково уподібнитися її чистоті, і вихваляючи її.

Після Вознесіння Господа Ісуса Христа на Небо Пресвята Діва в основному жила в межах Єрусалиму, відвідуючи місця, де проповідував і здійснював чудеса Її Син. Особливо вона любила відвідувати Гетсиманський сад і довго молилася там, звідки Христа повели на суд і на хресні страждання. Молилася Пресвята Діва про звернення до віри впертого іудейського народу і про нові церкви, і добрі шляхи апостолів у різних країнах. Вона і сама багато проповідувала благу звістку Воскресіння Христового.

І ось наприкінці однієї такої молитви постав перед Нею Архангел Гавриїл, який не раз являвся Їй, сповіщаючи веління Божі. Сяючий радістю, Він повідомив їй, що через три дні закінчиться шлях Її земного життя, і Бог візьме Її в Свої вічні обителі. При цьому Він дав їй райську гілку, осяяну неземним світлом. Повернувшись з Оливної гори, Богоматір стала готуватися до відходу з цього життя.

Настав час, коли Богоматір повинна була преставитися. У кімнаті палали свічки, а на прикрашеному одрі лежала Богоматір, оточена люблячими Її людьми. Раптом все навкруг  осяялося незвичайним світлом Божественної слави і в незвичайному світлі зійшов з неба Сам Господь Ісус Христос, оточений Ангелами і душами старозавітних праведників.

Богоматір, зважаючи на Свого Сина, ніби солодко засинаючи, без всякого тілесного страждання, віддала в Його руки Свою чисту душу.

Успенський піст встановлений з давніх часів християнства - згадки про нього відомі з 450 року.

kyrios.org.ua

Категорія: Церковні свята | Переглядів: 644 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук
Наші партнери
  • Архієпархіальне Управління
  • Парафія Кирила і Методія
  • Радіо "Дзвони"
  • RISU


  • Система Orphus
    Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
    Copyright Roman Boyarskyy © 2024 Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz