Меню сайту
Категорії розділу
Новини Парафії [87] Церковні свята [64] Новини УГКЦ [138] Різне [44]
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 746
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2011 » Червень » 24 » Продовжуючи п’ятсотлітню традицію, УГКЦ презентує новий Катехизм
22:31
Продовжуючи п’ятсотлітню традицію, УГКЦ презентує новий Катехизм


Особливість богословської традиції УГКЦ, яка є східнохристиянською у своїх джерелах, визначає потребу окремого Катехизму. Відзначення ювілею Тисячоліття хрещення Руси-України 1988 року та вихід із підпілля УГКЦ в Україні викристалізували ідею нового Катехизму, в якому б християнська віра була передана у руслі власної тисячолітньої традиції.

Таку думку висловив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук). 24 червня у Львові він проголосив новий Катехизм УГКЦ «Христос – наша Пасха, який розкриває віровчення Церкви у трьох частинах: віра, молитва та життя Церкви.

На переконання Блаженнішого Святослава, глибше пізнання свого християнського коріння допоможе вірним віднайти власну ідентичність у сучасному світі з його викликами глобалізації та асиміляції і, водночас, пізнати універсальну вартість нашої традиції. «Сучасне становище УГКЦ в Україні і світі, запити вірних Церкви окреслюють мету цього Катехизму: допомогти вірним краще пізнати і глибше втілити у власне життя передану Отцями нашої Церкви Христову віру, плекати київську християнську традицію, знайти в їх світлі відповіді на виклики сьогодення», – зазначив Глава УГКЦ.

У вступному слові до Катехизму УГКЦ Блаженніший пригадує слова свого попередника кардинала Любомира Гузара, який пояснював потребу такого видання так: «Наука Христова є одна й та сама для всіх, віра Христова також та сама для всіх католиків незалежно від того, якого обряду вони не були б і до якої помісної Церкви не належали б. Натомість богословське розуміння Богом об'явлених Правд може бути іншим у різних культурах, як бувають різними літургійні обряди».

Катехизм «Христос – наша Пасха» продовжує традицію писаних чи друкованих катехизмів УГКЦ, початки якої сягають ще XVI ст. Відтоді й досі не було століття, в якому не з'явився б новий Катехизм. Якщо згадати хоча б деякі, то уваги заслуговують «Катехизм» з XVII століття, укладений святим священномучеником Йосафатом, Архиєпископом Полоцьким, Катехизм під назвою «Народовіщаніє іли слово к народу католическому» з XVІІІ століття, «Великий катехизм для парафіяльних шкіл» з XIX століття і Катехизм «Божа наука» з XX століття.


Презентація Катехизму відбувається в межах Міжнародної науково-практичної Конференції, яка проходить у Львові 24-27 червня 2011 року. Учасниками Конференції є єпископи, священики, монахи та віряни УГКЦ з США, Канади, Росії, Польщі, Бразилії, Сербії, Португалії та України. Новий Катехизм перекладуть англійською, польською, російською, португальською та іспанською мовами. Перекладатимуть у тій країні, яка є носієм мови.

Департамент інформації УГКЦ

Категорія: Новини УГКЦ | Переглядів: 437 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Пошук
Наші партнери
  • Архієпархіальне Управління
  • Парафія Кирила і Методія
  • Радіо "Дзвони"
  • RISU


  • Система Orphus
    Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
    Copyright Roman Boyarskyy © 2024 Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz