Меню сайту
Категорії розділу
Новини Парафії [87] Церковні свята [64] Новини УГКЦ [138] Різне [44]
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 746
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2011 » Квітень » 8 » Проповідь Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава
13:34
Проповідь Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава

Проповідь Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава,

виголошена з нагоди престольного празника
Благовіщення Пресвятої Богородиці





Київ, 7 квітня 2011 р.Б.,

Храм Благовіщення Пресвятої Богородиці при Патріаршому соборі Воскресіння Христового



«Дух Святий зійде на тебе і Сила Всевишнього отінить тебе»…

В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа, амінь.

Слава Ісусу Христу!

Дорогий Владико Йосифе, всечесні, преподобні отці, преподобні сестри і брати, дорогі у Христі брати і сестри!

Сьогодні Христова Церква святкує пам’ять одної історичної події. Події, яка стала початком нашого спасіння. Тому сьогодні співаємо у тропарі: «Днесь спасіння нашого начало».

Ця подія сталася в такий дуже, скажім, приватний, може навіть секретний, спосіб. Ми щойно чули, як євангелист Лука нам оповідає, про цю таємницю, яка відбулася у незнаному того часу, забутому Богом містечку Назарет. До Марії прийшов ангел з неба. У той момент небесна дійсність, божественна, увійшла у земну історію.

Ангел Гавриїл говорить про якісь дивні речі для Марії, яких вона, можливо, не розуміє, яких страхається, але приймає з відкритим і щирим серцем…

Ми, може, до кінця і не зрозуміли би, у чому полягає отой момент, якщо би не імена, які нам подає євангелист Лука. Той ангел має дуже особливе ім’я. Він називається Гавриїл. З гебрейського  גַּבְרִיאֵל‎ означає «Божа сила», і те, що він каже до Марії – це не є лише якоюсь доброю думкою, гарною ідеєю. Він, цей ангел, є носієм реальної, дієвої Божої сили. Те, що він каже, стається. Сила Божа сходить, Дух Святий отіняє і Боже Слово воплочується.

Внаслідок цієї надзвичайної Божої сили, яку ангел своїм іменем благовіствує, Син Божий стається Сином людським, здійснюється таїнство воплочення Другої Особи Божої, і починається Новий Завіт. Початок нашого спасіння.

«Сила Божа, Дух Святий зійде на тебе, і Сила Всевишнього отінить тебе»…

Сьогоднішнє свято не є лише згадкою чогось, що давно минуло. Сьогоднішнє свято є відкриття таїнства життя Христової Церкви. Тому що цей Гавриїл, та сила Божа посилається до кожного з нас і сьогодні. Та Сила Божа – це є Христове Євангеліє. Тому коли почитаєте надпис на іконі Благовіщення, грецькою мовою слово таке цікаве - Εὐαγγελισμός. Ця Добра вістка, це Благовіщення, яку сьогодні цей архангел приносить з неба є тим Євангелієм, яке голоситься і буде голоситися аж до кінця світу. Із силою того Божого діяння те спасіння, яке започаткувалося колись у Назареті, є діяльним, справжнім, реальним і сьогодні.

Святий апостол Павло каже до нас: «Я не соромлюся Євангелія, бо це є сила Божа на спасіння кожному, хто вірує».

Для нас, християн нового часу, нового тисячоліття, Марія є образом Христової Церкви, яка приймає ту силу, сповнюється нею і воплочує Боже Слово у сьогоднішньому нашому житті.

Та сила Божа, те сильне і діяльне Євангеліє сьогодні голоситься теж і тут, у тому святому храмі, і ми, святкуючи Благовіщення, закликаємося прикладом Марії того Ангела, того Гавриїла, ту силу Євангелія прийняти. Тому сьогодні говоримо про нову євангелізацію. Про це оновлення тою Небесною Силою нашого сьогодення, нашого сьогоднішнього з вами життя.

«Дух Святий зійде на тебе, і Сила Всевишнього отінить тебе»…

Сьогодні, у той святковий день, коли ми святкуємо престольний празник цього храму, ті слова є скеровані до кожного з вас. Якщо ви дійсно повірите – я і ви разом – що та сила Божа справді може бути діяльною у моєму житті, то станеться те, що колись в Марії започаткувалося.

Боже Слово воплотиться у моєму житті, у вашому житті, і те Спасіння перемінить наше з вами життя.

Дуже цікаво, прямуючи до цього святого храму, я дивився на наш Патріарший собор і на той храм Благовіщення. Це такий маленький храм, можливо, навіть такий таїнственний. Але без Благовіщення немає Воскресіння. Тому що воплочуючись, входячи в людську історію, Син Божий починає діло Спасіння, а у своїй смерті і своєму Воскресінні його завершує. Так само і тут: цим храмом починається і ця громада, і ця наша парафія нашого собору, але звершиться у тому Воскресінні, до якого хоче нас запровадити Господь Бог.

«Сила Всевишнього отінить тебе!»

Для мене цей день Благовіщення є особливим. Я сьогодні святкую річницю єпископських свячень. Так цікаво сталося у моєму особистому житті. Бо той ангел, який до мене прийшов через нашого Блаженнішого Любомира, перевернув все моє життя. Але я вам можу посвідчити, що та Сила є реальна, є діяльна і може змінити увесь світ.

Святкуючи сьогодні свято, радіймо тою силою, тішмося нею, запрошуймо до свого серця. Вирішуючи наші з вами особисті справи, приймаючи життєво важливі рішення, не цураймося тієї сили, а тоді те, що народиться з нашого життя, буде святе і велике в очах Божих.

Амінь.

Слава Ісусу Христу!
Категорія: Новини УГКЦ | Переглядів: 843 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Пошук
Наші партнери
  • Архієпархіальне Управління
  • Парафія Кирила і Методія
  • Радіо "Дзвони"
  • RISU


  • Система Orphus
    Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
    Copyright Roman Boyarskyy © 2024 Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz