Меню сайту
Категорії розділу
Новини Парафії [87] Церковні свята [64] Новини УГКЦ [138] Різне [44]
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 746
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2010 » Листопад » 18 » Проща до Крехова
10:41
Проща до Крехова

Проща до Крехова


14 листопада група паломників з села Клузів здійснила прощу до Крехівського монастиря отців Василіан. Здається, весь божий світ сприяв нашим добрим намірам. Тригодинна дорога з молитвами на устах видалась нам зовсім короткою. Тепле осіннє сонце підкреслювало чудову природу буково-соснових пагорбів Розточчя, де біля підніжжя гори Побійної розташований монастир, заснований у ХVІІ столітті.


Радо зустрічає це відпустове місце всіх прочан. Серед прибулих був молодіжний хор з м. Пустомитів, який і супроводжував своїм чудовим співом Святу Божественну Літургію. Сповідь та Святе Причастя стали лише початком нашої прощі. Після Святої Літургії нас вітав протоігумен о. Василь Мендрунь і люб’язно представив нам брата, який розповів історію виникнення та відродження обителі.




З його розповіді ми довідались, що за переказами, монастир заснували монахи Києво-Печерської Лаври Іоїл та його товариш Сильвестр, які поселились у печері під назвою «Камінь Тимоша» близько 1618 року і заснували невеличку церкву Благовіщення та поруч каплицю Петра і Павла. Згодом власник Жовкви Станіслав Жолкевський подарував монахам землю під горою Побійною, де і було збудовано церкви, двінницю та інші будівлі. Монахи обнесли монастир і церкви високим муром з баштами і обкопали глибоким ровом. У 1899 році в монастирі був закладений фундамент новіціату, а в 1902 році митрополит Андрей Шептицький освятив нову будівлю і в ній стали проходити початкове навчання молоді монахи. Зараз Крехівський монастир – це школа новіціату, основа, з якої починається чернече життя. Новаки перебувають тут два роки, мають час, щоб пізнати себе, випробувати, підготуватися до наступного життя.


У монастирі знаходяться дві чудотворні ікони: Богоматері Верхратської та о6раз Святого Миколая.





Цікавим є той факт, що 25 червня 2001 р. Папа Іван Павло II правив Божу службу у Київському спорткомплексі «Чайка» на різьбленому престолі, спеціально привезеному з Крехівського монастиря (робота різьбяра Ігоря Косака, 1993 р.).

Великий відпуст в монастирі – 22 травня на свято літнього Миколая. Тисячі паломників з усіх куточків нашої країни, а також з-за кордону їдуть до Крехова, аби скласти свої слова подяки Господеві перед чудотворними іконами. Другий відпуст – 19 серпня, у день Преображення Господнього.


В цьому монастирі вже стало традиційним (започатковане у 1936 р) проведення тематичних Хресних Доріг в кожну останню неділю місяця.




Щоб глибоко роздумувати над страстями Ісуса Христа, ми також пройшли Хресним шляхом крутими схилами Побійної гори. Стація від стації ми благали Господа нашого: «Претерпівий за нас страсті, Ісусе Христе, Сину Божий,помилуй нас і цілий світ...»


Неподалік від монастиря серед лісу є джерело Божої Матері.



За переказами, на цьому місці з’явилась Богородиця одній благочестивій жінці. Згідно зі свідченнями, вода має властивість не псуватися і дивним чином оздоровлює. Над джерелом споруджено капличку із фігуркою Богородиці.


«Богородице Діво радуйся…» молились ми на вервиці біля джерела, дякуючи Матінці Небесні за цілющу воду.


Сонце клонилося до заходу, а нам не хотілося покидати це святе місце, бо якось по особливому воно наповнювало нас душевним спокоєм, десь далеко за стінами обителі були наші земні турботи, тривоги і мирська суєта. Неначе ми побували у рідній батьківській оселі. Умиротворені та сповнені бажання знов і знову сюди повертатись, ми залишали Крехівський монастир Святого Миколая. Дорогою назад нас супроводжував «солодко-люблячий» погляд з образу Матінки Божої Крехівської, якій ми дякували нашими молитвами і піснями.


Прочанка,
парафіянка церкви
«Пресвятої Трійці» с. Клузів.
Категорія: Новини Парафії | Переглядів: 1400 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Пошук
Наші партнери
  • Архієпархіальне Управління
  • Парафія Кирила і Методія
  • Радіо "Дзвони"
  • RISU


  • Система Orphus
    Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
    Copyright Roman Boyarskyy © 2024 Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz