Меню сайту
Категорії розділу
Новини Парафії [87] Церковні свята [64] Новини УГКЦ [138] Різне [44]
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 746
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2011 » Травень » 10 » Блаженніший Любомир: «Церква ставиться до війни як до лиха, а тому постійно молиться за мир»
10:42
Блаженніший Любомир: «Церква ставиться до війни як до лиха, а тому постійно молиться за мир»
«Крім "фізичної" руїни, війна також нищить людей внутрішньо, морально... Церква ставиться до війни як до лиха, а тому постійно молиться за мир». Про це Глава УГКЦ у 2001-2011 роках Блаженніший Любомир сказав в інтерв’ю виданню «Історична правда».

«Ще будучи учнем гімназії, я бачив на вулицях Львова застрелених невинних людей – євреїв, і це назавжди закарбувалося в моїй пам’яті, − зазначив духовний лідер греко-католиків і наголосив, що навіть у таких жахливих обставинах проявляється багато добра: – Люди ризикували своїм життям, щоб рятувати євреїв від знищення. За натхненням Митрополита Андрея (Шептицького) діяла ціла мережа осіб і монастирів, які переховували євреїв – дітей і дорослих. Це було справжнім геройством», − сказав Блаженніший Любомир.

«Не можна забувати, що 1945 року перемогу над нацистською Німеччиною здобули спільно учасники Антигітлерівської коаліції, а не лише СССР », − зазначив Верховний Архиєпископ-емерит у відповідь на запитання «Історичної правди» стосовно ідеологічної боротьби за історичну пам’ять, також пригадавши про так званий "пакт Молотова-Ріббентропа". «Сьогодні ж ми спостерігаємо дуже виразні ознаки того, що нам намагаються накинути чужі погляди, затерти українську свідомість, щоб знову нас підкорити», − зауважив Блаженніший Любомир.

На думку попереднього Глави УГКЦ, Україні необхідна державна програма, яка б пояснила, що всі, хто боронив честь і права українського народу − це українські герої, наші ветерани: «Ветеранам, тим, що були у радянських військах, десятками років повторювали, що українська національна свідомість, прагнення українців мати свою державність, це ворожа позиція. Вони не можуть уявити вояків УПА як братів по зброї», − констатував Блаженніший Любомир.

Він пригадав, що ми маємо позитивний досвід українсько-польського примирення: «Українська греко-католицька ієрархія разом із польським римо-католицьким єпископатом у 2005 році проголосили цей символічний акт, беручи за приклад німецько-польське взаємне прощення і поєднання», − сказав Архиєпископ-емерит і зазначив, що ми мусимо також дуже багато працювати над тим, щоб і всередині нашого народу люди вчилися шанувати один одного.

«Велике завдання Церкви полягає у тому, щоби долати та усувати всі поділи, щоб люди зрозуміли, що ми є один народ. Не Схід, Захід, Північ, Південь, члени тої чи іншої партії... Ми всі українці! Ми можемо мати певні відмінності у поглядах, але ми українці і мусимо згідно із цим діяти… Ми повинні будувати дуже солідні підвалини національної єдності», − наголосив Блаженніший Любомир в інтерв’ю виданню «Історична правда».


Департамент інформації УГКЦ
Категорія: Новини УГКЦ | Переглядів: 513 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Пошук
Наші партнери
  • Архієпархіальне Управління
  • Парафія Кирила і Методія
  • Радіо "Дзвони"
  • RISU


  • Система Orphus
    Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
    Copyright Roman Boyarskyy © 2024 Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz